Novi Sad
17.01.2023.
11:55 > 12:40
Samo osmoro umetnika koji borave u ateljeima na Petrovaradinskoj tvrđavi ima zaključene ugovore o zakupu - svi ostali borave bez ugovora, ne plaćaju zakup, a ima onih koji na ateljeima i zarađuju.
  • NS

    10.10.2023 16:55
    Sramota
    Koji su to umetnici zadlužni da imaju atelje na tvrdjavi. Pravih velikih umetnika više nema a još nekih koji su ostali e pa
    njih je sramota da budu u takbom “ elitnom” društvu pa rade po stanovima.
  • dijasporac

    19.01.2023 19:31
    Zasto bi "poznati" fotograf imao prednost u odnosu na nekog drugog (a pravog) umetnika? Zato sto se za neku kintu koja je presla u ruke prethodnog korisnika tog prostora ilegalno ubacio u taj atelje i sad zeli da legalizuje svoj status? Koja je to zemlja ludila, hocu da legalizujem svoj status na drzavnoj imovini koju ilegalno koristim decenijama... koliko ateljea je preslo sa oca na sina u zadnjih par decenija? "Porodicno nasledje", sta ces.

    Da ne pricam da se mnogi od tih 'ateljea" iznajmljuju za zurke, za prenociste (u vreme Exita pogotovo), ilegalna aktivnost u a neoporezovana lova ide u dzepove ilegalnih korisnika, znaci drzava dva puta gubi.

    Postoje dva nacina da se sve to resi, sve umetnike i "umetnike" izbaciti napolje pa pravim umetnicima dodeliti ateljee po zgradama u gradu a ateljee na Tvrdjavi prebaciti u lokale koji bi prodavali umetnine i suvenire i napraviti turisticku atrakciju od tvrdjave jer je to najatraktivnija lokacija u gradu, nesto poput budimske tvrdjave. Drugi nacin je da se svi ilegalci izbace napolje i da se napravi konkurs sa jasno definisanim uslovima pa da se odaberu pravi umetnici koji zadovoljavaju norme (ali da se ne lazemo, u Srbiji sve ide na vezu pa bi opet gore otisli neki koji to ne zasluzuju).

    Obavezno uvesti estetski i higijenski kriterijum za ateljee na Tvrdjavi, u dosta ateljea kad pogledas vidis da je unutra pala bomba, neuredno i prljavo, ruglo, postavljeni neki amaterski vitrazi na zidovima iako je zabranjeno bilo sta menjati.
  • нс

    18.01.2023 18:40
    Тврђава
    Колико има закупаца,сликара могли су окречити фасаду!
  • Kunst

    18.01.2023 09:40
    Ovo je borba primitivizma sa biznisom a steadace par pravih umetnika koji neće ili ne umeju da se ‘ugrade’.
    Ovi koji bi ‘terali’ sve umetnike su oni isti koji ne razlikuju turbo-folk od muzike i sliku od postera. Takav nam je i grad danas a biće i gori…
    P.S. Praviti žurke/promocije/događaje nije greh, to rade svi muzeji i galerije u svetu - problem je kad se ne radi ništa drugo osim toga, kada ateljei ne vide ‘u’ od umetnosti.
  • Zora Poznić

    18.01.2023 05:44
    Zašto Soldatoviću!
    Čitam komentar da grad otvori izložbeni atelje Soldatoviću!Zašto? Svaka čast umetniku,dobio je dovoljno u ono vreme od grada,stanova ( čitave etaže) u centru grada,gde mu danas žive unuci,atelje na tvrdjavi koristi porodica kao vikendicu,šta reći više.Dovoljna je ploča sa imenom da je tu stvarao.Dokle više privilegije!
  • Dunav

    17.01.2023 18:45
    naslednik
    a jos i nasledno pravo,. kako da i ostali umentici dodju na red za atelje kad ne mogu ni pod zakup,.
  • LELA

    17.01.2023 18:43
    Crni novi predsedniče pa zar nije moglo i nešto drugo da se radi u životu a ne da se izdaje i priključuje SNS-u?
  • XY

    17.01.2023 17:31
    Naravno da nema reda..
    … već samo otimačine. Od kada je onaj crnogorac uzurpirao hotel i ostao dužan svima zašto i drugi lešinari ne bi uradili isto?
  • Mile Sauer

    17.01.2023 17:25
    Umetnik printa na majicama .
    Vazi.
    Toliko.
    Studio …
  • Nikola

    17.01.2023 17:05
    Ko
    Zato kolumnista nije objavio imena onh koji nemaju legalni zakup ateljeja, pa neka zna narod kada prodje pored njihovih ateljea, ko je ko ?
  • ns ja

    17.01.2023 16:45
    čuj ovoga što je sam oteo sebi prostor, ali "ne radi on to radi sebe nego radi preduzetje.." pa ne mogu da verujem!!!
  • Kunsthistoričaka

    17.01.2023 16:40
    U prvom deljenu atelje su dobijali zaslužni umetnici. Dodelom se bavila stručna komisija i bilo je mnogo nezadovoljnih, ali je podela, kada se unazad gleda bila ok. Posle se to razvodnjilo, podivljalo i niko nije hteo da dira u to osinje gnezno. Neko vreme je Poslovni prostor naplaćivao u umetničkim delima i to je bilo ok. Posle su okrenuli list i od toga napravili "poslovne prostore". U početku je obaveza umetnika bila da ateljei budu otvoreni za javnost i da umetnici svake godine mogu da ponude radove za otlkup Mujezu grada, da bi se stvorila zavičajna zbirka. I sada bi trebalo da jedini kriterijum bude umetnička vrednost, da ateljei budu otvoreni za javnost odnosno turiste i da se struktno vodi računa o kvalitetu. Takođe, Muzej grada bi morao da se uključi u otkup, odnosno plaćanje u umetničkim delima kako bi nastavio za formiranjem Zavičajne zbirke. E, tu nema ugrađivanja, sve bi moralo da bude čisto, nema stanovanja u ateljeima, nema žurki i glupiranja. E, da li je to danas moguće izvesti, druga je priča. I tema za istraživačko novinarstvo, bavite se malo i kulturom, dragi novinari.
  • Miško

    17.01.2023 16:35
    Ma bravo

    Dajte da im jednima napravimo sve puteve da mogu ovi sa kartama da im se parkirani i da im naravno zamenimo sve instalacije jer nema smisla da se umetnici brukaji kad dodju ovi s kartama! I obavezno svima neke nacionalne penzije za umetničke zasluge

  • Dejan

    17.01.2023 15:57
    Ns
    Ove kvazi tzv. umetnike i onu vojsku,sve komplet treba razjuriti odatle, saka jada unistava objekat kao tumor !
  • Đoka

    17.01.2023 15:40
    Ma samo kad ateljei smetaju...
    Naravno da treba uvesti red kako u celoj državi tako i u našem gradu i tvrđavi.
    Smešno je što niko ali baš niko ne spominje EXIT koji za tri dana godišnje razvali tvrđavu više nego što su "ateljei" u bilo kom smislu devastirali tvrđavu u zadnjih 50 god.
    Sad su problem ateljei, e pazi da nisu.
    Volimo da se bavimo zamenom teza.
  • chewbacca wookie

    17.01.2023 15:36
    "Pa šta?"
  • Mile

    17.01.2023 15:20
    Bar 50 godina
    Tako je vec zadnjih 50 godina, znam neke koji su vec postali dede, sada im deca i unuci izdaju, ili koriste kao nocne lokale.
  • Perica

    17.01.2023 14:57
    Banda
    Te nazovi umetnike treba što pre najuriti. Živim za dan kada će njih i vojsku iseliti iz tvrđave. Gradić treba grad da otkupi od vlasnika i da se od tog dela grada napokon napravi jedna lepa urbana celina. Ko to bude spreman da uradi ima od mene glas.
  • mile

    17.01.2023 14:45
    Svaki koji ne plaća zakon ili nije član SNS napolje!!!
  • 9

    17.01.2023 14:37
    Gle
    na fotografiji baš "atelje" sa bazenčićem gde se
    plaćao ulaz za doček ove NG 50 E. No fiskal niko video nije.
  • Комша

    17.01.2023 14:32
    Не плаћају јер су ови напредњаци дигли цене закупа неколико пута. Пре њих је власт ДС-а доделила субвенције за празне локале у центру града уметницима по неким малим ценама од 50так евра. А све у циљу промоције уметности у граду. е онда је дошла пошаст. Дигли им цене са 50 на 300е. Људи грцали у дуговима и на крају побегли сви из тих локала. Сад их има брдо празних локала јер су прескупи. Толико о томе како СНС брине о култури и уметности конретно. Само да се накраде, изотима, угради. То је њихова "култура" која ево после деценије даје праве резултате. Све чега су се дотакли је уништено или иде ка томе. Иселили су више људи из Србије него Слоба.
  • /

    17.01.2023 14:23
    /
    inace, ovde komentatori kratko pamte.
    za nekim korisnicima ateljea su lili suze kada su se upokojili a ucesnici su svega nabrojanog
  • Eric

    17.01.2023 13:53
    Ateljei
    Boze Dragi pravili septicke jame na tvrdjavi pa tone rade ni u najsiromasnijim zemljama da sve fekalije cure u podzemlje tvrdjave sve treba divesting u red a ne zmuriti na te vandale (umetnik)?
  • bananarama

    17.01.2023 13:29
    Prave tu ljudi žurke i preko dana i preko noći. Preko dana malo manje. Znaju da ispred raspale roštilj pa nadime one turiste koji se sa brodova popnu gore u razgledanje. Onako u gaćama, atlet majici i papučama lik sedi na nekoj šamlici i okreće ribu na roštilju uz ispijanje piva i obavezan podrig. Skrnavo izgleda. Neki preko dana kao okače par slika unutra pa je to kao atelje/galerija a čim zađe sunce krenu žurke,pijanke, izbace nekakve improvizovane šankove ispred, stolove, stolice.
    Jeeno vreme sam ih zaje*avao. Ponesem sa sobom kampersku stolicu i limenku piva pa uđem među njih, sednem i krenem da cugam. Onda dođe "umetnik" da me udalji. Prvo me.ljubazno zamoli, kao privatna žurka je, nisam pozvan, smetam i tako to. Onda mu odgovorim "druže, ti si od grada dobio atelje na raspolaganje i ja ti u njega ne ulazim, sedim na javnoj površini i možeš samo da me zaobiđeš". Onda krene agresivno, onako umetnički me ispsuje, trese se sav, trgao penu na usta, ne zna šta da radi, zna da sam u pravu, sikće kao zmija, besan kao ris. Onda izvadim telefon i kažem mu "ako nećeš ti, zvaću onda ja policiju i komunalce da me pomere sa javnog prostora".
    Treba ih samo zezati kada oni na takav način koriste naše dobro.
    Nisu to nikakvi umetnici. Obični grebaroši i laktaši, bezobraznici koji imaju poslovnu ideju kako da u zakup izdaju nešto što nije njihovo, da zarade kintu na crno.
    Treba ih sve izbaci odande. Ali boriće se oni rukama i nogama da ostanu jer lepu kintu oni uzmu tamo gore.
  • liman

    17.01.2023 13:28
    Ne, vi niste butici - vi ste saloni zabave! I to tako da se iskljucivo vasi dzepovi pune, a pravi umetinici koji bi zaista stvarali, nemaju sanse da primirisu!
    Dole sve, konkursi od nule i dovidjenja prijatno!
  • NS

    17.01.2023 13:22
    ateljei
    Ovakva situacija traje već decenijama! I oni umetnici koji su davno dobili ateljee u zakup ponašali su su tako kao da je to njihova puna svojina - pregrađivali i dograđivali, što se, bez dozvole ne može ni u sopstvenoj nekretnini. I ono o nasleđu je tačno! Pravo je čudo da tako nešto opstaje i to tako dugo. Treba samo pomisliti koliko "umetnika" živi takoreći besplatno u tim, često divnim prostorima! A koliko je onih koji o svom ateljeu mnogu samo da sanjaju! Stavljam navodnike, jer ne želim da verujem da pravi umetnik nema toliko savesti i poštenja da živi tako! Pitam se kako su tamo, na čije ime, i da li su uopšte utvrđene, obaveze prema Informatici, obaveze korišćenja električne energije? I, na kraju, koliko takvo stanje košta grad i sve nas? A zakupnine za običan svet, neumetnike, rastu iz dana u dan!
  • Petar Doroslovacki

    17.01.2023 13:17
    3N
    Sta da dobiju i zasto da dobiju.Kupi, iznajmi radi te bilo sta ali dzaba nemaa.
  • ovdašnji

    17.01.2023 13:13
    Da je samo jedan od tih korisnika iole normalan i da voli tvrđavu i ovaj grad,on bi prijavio žurke,izdavanja i sve nezakonotosti,Ovako su svi oni isti.Čak kako kaže jedan,nebi pričao protiv kolega.Čuj kolege,čuj umetnici.
    Da nisu i oni frilenseri ?
  • /

    17.01.2023 13:12
    /
    @sah
    dobili su ih tokom tita.
    a zele da ih isteraju odatle vec 20g.

    i medju umetnicima se vode ratovi oko ateljea. desava se da budu predmet ostavinskih rasprava, trgovina. pa onda jos znamo da se fekalije izrucuju u tunele.

    ako budu dati orivatnicima znamo da ce tek onda biti njihovih preuredjivanja.
    srbi su to,iz bosne. eno dole grad kao dokaz.

    niko se ne buni na to da je vucevic podigao tlo tokom poplocavanja pa je bedem ispao nizak.
    niko se ne buni ni na sipove za tenee zabijene u bedem

    jednostavno, trebalo je sve dati austrijancima. srbi znamo kako se ophode

  • Danijel NS

    17.01.2023 13:07
    "UGLEDNI FOTOGRAF"
    Gospoda bi da imaju Dortmundske uslove gde se ništa ne plaća, ali nisu razmišljali kako bi se ti umetnici tamo proveli da sebi dozvole samo delic žurki, organizovanja osamnaestih rodjendana, svadbi i izdavanja celog prostora za ogroman novac?
    Prejadno šta je ovaj grad sebi dozvolio, da se ateljei koriste za takve stvari i da se karte prodaju skroz zvanicno na gigstix! E bedo novosadska, ovo nema na celoj planeti.
  • Grunf

    17.01.2023 13:06
    ...
    Ma meni od celog teksta zapade za oko ovaj dusebriznik koji cinkari...
  • Buda

    17.01.2023 13:05
    Već viđeno
    Malo će da se podigne prašina, paće da ih isele , pa će da se usele neki koji nemaju veze za umetnošću. Bitan je profit. Tvrđava postaje atraktivna lokacija za zaradu.
  • Dezurni

    17.01.2023 13:04
    NS- veliki brlog
    Fasada ocajnog kvaliteta, jako lose odrzavano. Trava treba da se sadi i odrzava, a ne ovako.
    Tvrdjava treba da bude za NS kao Ajfelov toranj za Pariz. Ateljei treba da budu prostori gde se odrzavaju izlozbe, promocije knjiga, mikro koncerti…. Ali ko ce sve to jer gomila sirovina koja je na vlasti ne zna ni lisce da pokupi po gradu…. Kakva stroka, kakva stala je grad postao, a gde su nase pare?
  • ex chapman

    17.01.2023 12:51
    Vacic
    da ne budem pogresno "razumen" moram da dodam - i medju onima koji nemaju "pravno regulisan status" ima umetnika koji legitimno (iako ne 100% legalno) koriste neki prostor i oni treba da dobiju odgovarajuca resenja sto pre. ali ima vise onih koje treba iseliti (isto sto pre). jedino se bojim sta ce onda biti sa tim prostorima...
  • Vladan

    17.01.2023 12:47
    "Da može kolima da se priđe jer neki ateljei su apsolutno nepristupačni", pazi ovaj bezobrazluk! Znači treba tvrđava da se menja da vi vozilima prilazite porstoru u kojem u startu nemate šta da tražite? Ako vam se ne sviđa prostor sa kapacitetima koje ima, izvolite na ulicu!
  • Pecaroš

    17.01.2023 12:44
    Da je to država (bilo kakva) leteli bi napolje ali pre toga bi platili sve šta su džabe koristili.
    Vrhunac bezobrazluka je da se ti ilegalci još i žale na instalacije te kako nemaju pristup automobilima,e te bi posebno oporezovao.
    Organizacija žurki,izdavanje prostora za boravak i to preko neta..njima bi doživotno zabranio i pristup tvrđavi.
    A svima koji su nelegalno uradili neke prepravke ,presudio bi da o svom trošku vrate kako je bilo.
    Takvi nam govore kako oni vole NS i tvrđavu a obične su bitange.Naravno da će novosađani sve to platiti a njima "umetnicima"će se oprostiti jer ovo nije država.
  • ex chapman

    17.01.2023 12:41
    Vacic
    da ne budem pogresno "razumen" moram da dodam - i medju onima koji nemaju "pravno regulisan status" ima umetnika koji legitimno (iako ne 100% legalno) koriste neki prostor i oni treba da dobiju odgovarajuca resenja sto pre. ali ima vise onih koje treba iseliti (isto sto pre). jedino se bojim sta ce onda biti sa tim prostorima...
  • Sah

    17.01.2023 12:37
    Sve su to podobijali vajni umetnici bliski mahom ligi i ds-u u ono vreme
    mozete da se ljutite koliko hocete ali to je cinjenica
  • ex chapman

    17.01.2023 12:34
    otimacina
    hvala Bogu da je neko otvorio i ovo pitanje. samo se bojim da ce biti sjasi kurta da uzjasi murta
    kao i sa tzv. Kineskom cetvrti - jedne uzurpatore oterali drugi
  • MileBukovac

    17.01.2023 12:33
    slabo je tu umetnika,većina ne plaća ni struju a kamoli bilo kakve režije..sve to mi plaćamo..sad će dići glas na AV i na državu jer eto,nemaju uslova za kreativne ideje..obični uhljebi koji ,kako piše u članku svojatanje ateljea prenose sa kolena na koleno...a ima i onih koji iako ništa ne plaćaju drugima iznajmljuju i to ne za male pare.Jer eto,oni su umetnici a to je štogod.Čak i predsednik njihovog udruženja nelegalno koristi prostor,šta više reći
  • Pokojni Toza

    17.01.2023 12:29
    Svaka čast na tekstu!
    Imamo blago kakvo ima jako malo gradova na svetu i umesto da ga koristimo da privučemo goste iz celog sveta mi ga uništavamo!
  • Лиманац

    17.01.2023 12:19
    Без филозофије
    Избацити све који су узурпирали простор.

    Ко хоће атеље — плаћа порез Граду.

    Крај.
  • Ns

    17.01.2023 12:14
    Đava
    Da smo normalan grad odavno bi Soldatovicu uradili izlozbeni muzej u ateljeu u kom je ziveo i radio, ali na zalost kod nas nista nije normalno
  • Limanac

    17.01.2023 12:13
    Vidimo se u Borisovom ateljeu na fiskalnom računu.
  • Limanac

    17.01.2023 12:12
    Ma teraj sve napolje, onda sredjuj pa javni konkurs za zakup prostora i tacno da se definise sta moze a sta ne moze na tvrdjavi da se radi. Ovaj kod sata jos trazi povlascenu cenu struje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna